Plamuur en houtvuller zijn ontwikkeld om lang mee te gaan en daarom goed te blijven zitten. Je wilt immers voorkomen dat een hersteld oppervlak makkelijk opnieuw beschadigd kan raken. Heb je echter een verkeerd middel gebruikt? Of moet er toch een nieuwe reparatie uitgevoerd worden? Dan kan het natuurlijk voorkomen dat je de oude plamuur of houtvuller wilt verwijderen. Hoe pak je dat aan?
Houtvuller verwijderen
Houtvullers zijn vaak gemaakt van 2 componenten epoxy middel. Dit hardt zeer goed uit, ideaal voor het duurzaam repareren van beschadigingen. Dit is echter wel een nadeel wanneer je het wilt verwijderen, de vuller breekt niet makkelijk af en lost ook niet zomaar op. Je zal de vuller daarom uit moeten steken.
Een slecht gehechte houtvuller kan je soms langs de randen losbikken met hamer en beitel. In de meeste gevallen zal je echter wat ruimer de vuller moeten verwijderen door een stuk van het hout er omheen mee te nemen. Dit kan ook met de beitel, maar gemakkelijker is om hiervoor een frees of zaag te gebruiken.
Voor een optimale hechting, is het van belang dat je de nieuwe houtvuller uiteindelijk op gezond, droog hout aanbrengt. Wees dus ook niet bang om oude houtvullers wat ruimer weg te halen voor je aan de nieuwe reparatie begint.
Plamuur verwijderen
De meeste plamuren zijn goed te schuren om zo voor een nette afwerking te zorgen. Wil je dus maar een hele kleine hoeveelheid plamuur verwijderen, dan kan je dit doen met behulp van schuurpapier. Schuren is eigenlijk alleen bedoelt voor het gladmaken en er kan behoorlijk wat stof vrijkomen. Voor het weghalen van kleine druppels, vegen en oneffenheden is het vaak een prima oplossing. Wil je een grote hoeveelheid plamuur weghalen, dan is dit echter geen goede optie.
Wat je dan wel kan doen is de plamuurreparatie uitsteken. Net als bij het verwijderen van houtvuller, kan je dit doen met een beitel of frees. We raden je aan om plamuur in kleine stukjes weg te halen, zodat je niet de ondergrond onnodig beschadigt.