Het inspecteren van de ondergrond is zeer belangrijk om te kunnen bepalen wat voor behandeling vereist is en welke producten hiervoor geschikt zijn. Zo zorg je voor optimale eindresultaten die langdurig goed blijven. Hoe inspecteer je een ondergrond? We leggen het je uit!
Ondergrondeigenschappen
Naast het bepalen van het materiaal van de ondergrond, zijn er 5 belangrijke ondergrondeigenschappen die je moet onderzoeken:
- Hoe hard is de ondergrond?
- Hechten eerdere lagen goed?
- Hoe schoon is de ondergrond?
- Hoe gezond is de ondergrond?
- Hoe droog is de ondergrond?
- Hoe hard is de ondergrond?
Om onthechting tussen de ondergrond en de plamuur te voorkomen, moet de ondergrond hard zijn. Bij een cement ondergrond is dit gemakkelijk te testen door met een schroevendraaier in het oppervlak te krassen, als je hier gemakkelijk in kan krassen, is de ondergrond te zacht om direct te plamuren. Hier moet eerst een voorstrijk op toegepast worden, voordat je verder gaat. Ontstond er geen kras? Dan is de ondergrond hard genoeg.
Voer ook een tweede test uit om te kijken of de ondergrond niet verpoederd. Wrijf met je hand over het oppervlak. Blijft er wit poeder op je hand achter? Dan is de ondergrond te poederend en zal hij ook eerst behandeld moeten worden met voorstrijk, voordat je verder gaat. Blijft je hand schoon? Dan is het oppervlak goedgekeurd.
- Hechten eerdere lagen goed?
Voordat je een nieuwe laag gaat aanbrengen, moet je zeker weten dat eerder aangebrachte materialen goed hechten aan de oorspronkelijke ondergrond. Klop hiervoor met een metalen hamer op verschillende plaatsen. Een hol geluid betekent dat de ondergrond slecht gehecht is. Verwijder deze slecht hechtende delen voordat je nieuwe producten aanbrengt op het oppervlak. Hiermee voorkom je dat de delen in een later stadium alsnog ongewenst loskomen.
- Hoe schoon is de ondergrond?
Ga na of de ondergrond schoon is door het oppervlak visueel te inspecteren en met de hand te voelen. Als de ondergrond niet schoon is, zal een nieuw product niet goed hechten. Verwijder dus eerst de gevonden vervuiling door schrapen, schuren of wassen, voordat je verder gaat.
- Hoe gezond is de ondergrond?
Het oppervlak moet vrij van schimmels en zwammen zijn, zodat nieuwe lagen ook langdurig gezond blijven en er geen nieuwe problemen ontstaan. Onderzoek het oppervlak dus visueel en het oppervlak bij langs te gaan met de handpalm. Verwijder aanslag door schrapen, schuren en wassen en behandel eventuele mos, roest en schimmelplekken met een daarvoor bestemd product.
- Hoe droog is de ondergrond?
De ondergrond mag niet te veel vocht bevatten, zodat nieuwe lagen goed hechten en er geen blaasvorming zal ontstaan. Inspecteer dus of het oppervlak al blaasvorming heeft. Is dit er wel, dan weet je zeker dat er nog vocht in de ondergrond zit. Meet daarnaast met een vochtmeter het vochtgehalte. Los eerst het vochtprobleem op voordat je de ondergrond verder gaat bewerken of afwerken, zodat de nieuwe lagen goed hechten en de vochtplekken en blaasjes niet terug kunnen keren.
Een goede basis voor het beste resultaat
Met bovenstaande vragen kan je de ondergrond goed inspecteren en op tijd eventuele gebreken oplossen. Hierna kan je verder gaan met het eventuele vullen, egaliseren en afwerken. Een goede basis is noodzakelijk voor een goed resultaat, dus neem er de tijd voor. Hiermee verkrijg je het beste resultaat op de lange termijn!